Algemene theekennis

Eerder stond hier een eerste blog. Over thee… wat is dat eigenlijk? De kennis die hiervoor gebruikt was, kwam van verschillende bronnen van internet. Geen probleem, want dat kan heel goede kennis zijn. Maar nu, na mijn eerste opleidingsdag aan de International Tea and Coffee Academy (ITC Academy), stel ik mijn kennis bij… er is zo enorm veel over thee te vertellen…

Zo heb ik vandaag algemene kennis opgedaan over verschillende thee-producerende landen. Ik heb geleerd dat ‘thee’ teruggaat naar het jaar 2737 voor Christus. Toen heeft de Chinese geleerde en kruidenkenner Keizer Shen Nong Shi bij toeval ‘thee’ ontdekt, doordat er blaadjes van een theeboom in zijn beker met warm water waaide. Ten tijde van de VOC, is in 1610 de eerste thee naar Nederland gekomen. Er is geen eenduidigheid over uit welk land die eerste thee precies kwam. De meningen zijn verdeeld over Japan, China en het Verre Oosten. De thee werd in kleine hoeveelheden aangevoerd. Hierdoor was deze drank enorm kostbaar en alleen bereikbaar voor de elite. De vrouw des huizes bewaarde de sleutel van het theekistje dan ook zorgvuldig aan een touwtje om haar nek. Vanaf de 17e eeuw werd thee steeds betaalbaarder en daardoor ook populair in de lagere klasse in Nederland. Momenteel staat Nederland met 0,71 kg theeconsumptie per persoon per jaar op de 42e plaats van de theeconsumerende landen ter wereld.

Leuk, die weetjes en een stukje geschiedenis… maar wat is het nu eigenlijk… die ‘thee’? Thee = thee (mag thee genoemd worden) wanneer de blaadjes van de plant ‘Camellia sinensis’ gebruikt worden. Let op: de Camellia japonica, die wij hier in Nederland ook kennen, is een sierplant, geen theeplant. Zo mogen rooibos en de welbekende kruidentheeën (daadwerkelijk alleen bestaande uit kruiden) de naam ‘thee’ dus eigenlijk niet dragen.

Er zijn 3 aspecten heel belangrijk voor theeplanten, te weten; rood licht, water en temperatuur. Onder de ideale omstandigheden groeit de theeplant goed. Dit is vooral in landen rond de evenaar het geval. Nadat zaadjes geplant zijn of er gestekt is, duurt het 3 à 4 jaar tot er geoogst kan worden. Hierbij worden de jonge blaadjes geplukt, net boven de moederplant. Hoevaak er geplukt kan worden, hangt af van de soort van de Camellia sinensis.

Meer over theeklassen en theeproductie lees je binnenkort…