Zelf ijsthee maken

IJsthee maak je natuurlijk gewoon lekker zelf. De echte smaak van thee komt dan goed tot zijn recht en je kan zelf bepalen of je jouw ijsthee wilt zoeten of niet. Zoeten kan met allerlei soorten zoetstoffen. Denk aan stevia, honing, ahornsiroop, agavesiroop of bijvoorbeeld rietsuiker. Onderaan dit blog geef ik je het recept voor zelfgemaakte suikersiroop. Voeg eventuele zoetstoffen altijd met kleine beetjes toe. Zoeter maken kan altijd, minder zoet maken, is lastig.

Hieronder vind je verschillende recepten voor heel makkelijk te maken ijsthee. De ene ijsthee heb ik gemaakt via de shock brew methode, de anderen via de cold brew methode. Shock brew wil zeggen dat je de thee laat ‘schrikken’. Je giet hete thee door een zeef uit over ijsblokjes waardoor de thee niet verder trekt. Bij de cold brew methode laat je de thee in de koelkast trekken. Dit proces duurt langer, bij fruitinfusies wel tot een hele nacht.

De recepten die ik hier deel, zijn voorbeelden. Experimenteer vooral met je eigen hoeveelheden en proef of je meer/minder smaak wilt. Je gebruikt dan de keer daarna gewoon meer of minder van je thee. Kies je voor een fruitinfusie, dan kan je de thee voor een intensere smaak ook wat langer laten staan. Het fruit kan je gewoon in je water laten zitten en hoef je er niet uit te zeven. Een ijstheefles is ideaal om te gebruiken.

Benodigdheden voor shock brew, voor 1 liter:
Theepot of teamaker
(Thee)zeef
Glazen karaf of andere glazen kan/fles
500 gram ijsblokjes
500 ml water op temperatuur
Losse thee (de hoeveelheid die je normaal voor 1 liter thee zou gebruiken; ca. 12 gram)
Eventueel vers fruit
Eventueel zoetstof

Benodigdheden voor cold brew, voor 750 ml:
Ijstheefles
750 ml koud water
ca. 12-15 gram losse thee
Eventueel vers fruit (voeg dit pas toe als je ijsthee klaar is om te serveren)
Eventueel zoetstof

Rockin’ Rooibos, shock brew
Doe 15 gram thee los in een theepot of in de teamaker. Schenk hier 500 ml gekookt water op en laat de thee 4 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 4 minuten (vanuit de teamaker of door een fijne zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar.

Schep een aantal ijsblokjes in je glas. Leg er een paar plakjes sinaasappel en eventueel een stengel kaneel op. Giet de Rockin’ Rooibos eroverheen uit. Zet een tonicstamper in het glas. Garneer eventueel nog met een schijfje sinaasappel op de rand van het glas. Geef de smaken van de sinaasappel en de kaneel even de tijd om met je drankje te mengen.

Summer Breeze, Bamboolicious, Happy Days, cold brew
Doe 10-12 gram thee los in de ijstheefles (of een glazen karaf of andere fles). Voeg hier 750 ml koud water bij. Zet de ijstheefles in de koelkast en laat de drank een nacht trekken. Is de smaak voor jou goed, schenk deze dan uit in een groot glas met ijsblokjes. 

Ik hou zelf wel van wat zoeter, dus ik gebruik vaak 12 tot soms wel 15 gram van bovenstaande fruitinfusies. En vind ik het dan toch te zoet? Dan leng ik aan met water of met Spa Intense. Door de bubbels krijgt de drank een wat ‘levendiger’ karakter. Zeker de Summer Breeze leent zich hier goed voor. Schenk deze maar eens in een flute uit in plaats van in een gewoon glas en leng aan met Spa Intense. Dan heb je meteen een feestelijk drankje.

Ook Pina Colada kan je op bovenstaande manier maken. Maar hier kan je óók een feestje van maken door deze te mixen met jus d’orange. Kijk voor het recept van Pina Colada met jus d’orange bij het product zelf.

Zelf suikersiroop maken
Los je 1 deel suiker op in 1 deel water. Bijvoorbeeld:
Doe 100 ml water in een pannetje en voeg hier 100 gram (kristal)suiker aan toe. Breng het water al roerend aan de kook tot de suiker opgelost is. Haal de pan zodra de suiker is opgelost, van het vuur en laat de siroop afkoelen. Je kunt de siroop in een afgesloten fles, op een koele, donkere plek bewaren.

Bewaren en schoonmaken
Bewaar je vers gemaakte ijsthee maximaal 1 (cold brew) tot 2 (shock brew) dagen in de koelkast. Zorg ervoor dat je de gebruikte karaf/kan/fles echt goed reinigt, zowel vóór als ná gebruik.

Ijsthee/mocktail workshop
Wil je meer informatie en zelf aan de slag met ijsthee en mocktails? Sluit je aan bij een van de ijsthee workshops of verzamel vriendinnen, collega’s of familie en kom met elkaar een workshop volgen.