IJsthee recepten

IJsthee maak je natuurlijk gewoon lekker zelf. De echte smaak van thee komt dan goed tot zijn recht en je kan zelf bepalen of je jouw ijsthee wilt zoeten of niet. Zoeten kan met allerlei soorten zoetstoffen. Onderaan deze pagina geef ik je het recept voor zelfgemaakte suikersiroop. Voeg eventuele zoetstoffen altijd met kleine beetjes toe. Zoeter maken kan altijd, minder zoet maken, is lastig.

Hieronder vind je verschillende recepten die ik zelf heb uitgeprobeerd, allemaal gebaseerd op 1 liter ijsthee. De ene ijsthee heb ik gemaakt via de shock brew methode, de andere via de cold brew methode. Shock brew wil zeggen dat je de thee laat ‘schrikken’. Je giet hete thee door een zeef uit over ijsblokjes waardoor de thee niet verder trekt. Bij de cold brew methode laat je de thee in de koelkast trekken. Dit proces duurt langer, zo’n 4 tot 8 uur. Je krijgt echter wel een complexere smaak doordat de blaadjes lang de tijd krijgen om hun smaak af te geven aan het water.

Wil je experimenteren met je eigen favoriete thee? Doe dit vooral en geef niet te snel op. Proef tussendoor wanneer je de cold brew methode gebruikt. Begin hier al mee na 4 uur. Voor een intensere smaak laat je de thee langer staan, vind je de smaak prima, dan zeef je de blaadjes eruit. Tijd is een richtlijn waar je mee kan spelen…

Benodigdheden voor shock brew, voor 1 liter:
Theepot
(Thee)zeef
Glazen karaf of andere glazen kan/fles
500 gram ijsblokjes
500 ml water op temperatuur
Losse thee (de hoeveelheid die je normaal voor 1 liter thee zou gebruiken; ca. 10 à 12 gram)
Eventueel vers fruit
Eventueel zoetstof

Benodigdheden voor cold brew, voor 1 liter:
Glazen karaf of kan/fles
(Thee)zeef
1 liter koud water
8 gram losse thee
Timer (proef na ca. 4 uur)
Eventueel vers fruit (voeg dit pas toe als je ijsthee klaar is om te serveren)
Eventueel zoetstof

 

Earl Grey, shock brew 
Doe 10 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml water van 85°C op en laat de thee 3 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 3 minuten (door een zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Serveer de ijsthee met een schijfje citroen en voeg naar smaak een beetje zelfgemaakte suikersiroop toe.

Ceylon ‘nuwara eliya’, shock brew
Doe 10 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml water van 85°C op en laat de thee 2 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 2 minuten (door een zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Versier het glas met een schijfje sinaasappel ín en áán het glas en zoet deze naar smaak met zelfgemaakte suikersiroop.

Kokos (zwarte thee), shock brew 
Doe 10 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml water van 85°C op en laat de thee 3 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 3 minuten (door een zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Kies deze thee alleen als je echt van de geur en smaak van kokos houdt. En wil je dan op en top zomergevoel? Serveer de ijsthee met een stukje echte kokos aan de rand van het glas en een parasolletje erin…

Groene Jasmijn, shock brew
Doe 14 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml water van 75°C op en laat de thee 3 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 3 minuten (door een zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Deze thee kan wat wrang overkomen. De smaak van jasmijn, daar hou je van of je houdt er niet van. Ik heb hem door verschillende mensen laten proeven. Er was wel wat suikersiroop nodig, maar toen viel deze ijsthee zeer in de smaak. De citroen vond de een wel lekker en de ander totaal niet. Een typisch geval van zelf gaan uittesten dus…

Rooibos bosvruchten, shock brew
Doe 12 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml gekookt water op en laat de thee 2 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 2 minuten (door een fijne zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Wil je de ijsthee zoeter, schenk er dan een scheutje zelfgemaakte suikersiroop of honing bij. Let op: honing smelt niet in koud water, dus laat dit eventueel eerst in een heel klein beetje warm water oplossen.

Rooibos sinaasappel, shock brew
Doe 12 gram thee los in een theepot. Schenk hier 500 ml gekookt water op en laat de thee 2 minuten trekken. Doe ondertussen 500 gram ijsblokjes in een glazen karaf. Giet de thee na 2 minuten (door een fijne zeef) uit op de 500 gram ijsblokjes. Geef de ijsblokjes even de tijd om te smelten en jouw ijsthee is klaar. Versier de ijsthee met een schijfje sinaasappel ín en áán het glas. Naar smaak kan je de ijsthee zoeten met zelfgemaakte suikersiroop.

Kruidenhofje, Sterrenmix, Chai Spices Himalaya, cold brew
Doe 8 gram thee los in de glazen karaf of andere fles. Voeg hier 1 liter koud water bij. Zet de karaf in de koelkast en laat de drank 4 tot 8 uur trekken. Ik vind deze ijsthee zelf al na 4 uur lekker, maar iedere smaak is uiteraard uniek. Proef vooral tussendoor.
Giet de ijsthee door een zeef uit in een andere kan of karaf die in de koelkast past. De Sterrenmix heeft een heel droppige geur en smaak, de Chai Spices is wat kruidiger. Kruidenhofje vind ik er qua smaak net iets tussenin zitten.

Zelf suikersiroop maken
Los je 1 deel suiker op in 1 deel water. Bijvoorbeeld:
Doe 100 ml water in een pannetje en voeg hier 100 gram (kristal)suiker aan toe. Breng het water al roerend aan de kook tot de suiker opgelost is. Haal de pan zodra de suiker is opgelost, van het vuur en laat de siroop afkoelen. Je kunt de siroop in een afgesloten fles, op een koele, donkere plek bewaren.

Bewaren en schoonmaken
Bewaar je vers gemaakte ijsthee maximaal 1 (cold brew) tot 2 (shock brew) dagen in de koelkast. Zorg ervoor dat je de gebruikte karaf/kan/fles echt goed reinigt, zowel vóór als ná gebruik.