Pu Erh (post gefermenteerde thee)

1,8015,95

Beschrijving

Ingrediënten:
Gefermenteerde groene thee

Smaak en geur:
Natte aarde, moerassig; zowel in smaak als in geur… misschien niet het meest aantrekkelijke waar je aan moet denken bij thee. Toch doet deze thee het goed bij bijvoorbeeld gerechten. Denk aan een combinatie met een gerecht met champignons of bij een stevige stoofpot. Zo heb ik de stamppot met paksoi en ketjap-paddenstoelen gemaakt uit de Allerhande, waarbij deze pu erh erg lekker smaakte. Je kan goed spelen met hoeveelheid thee en met trektijd om de smaak naar jouw wens aan te passen.

Zetadvies:
12 gram
1 liter zacht water
100 graden
4-5 min

Informatie:
Pu erh wordt geproduceerd in Yunnan, een provincie in het zuiden van China. Dit is een ripe pu erh (ook wel shou pu erh genoemd). Door het fermenteren, krijgt deze thee de bruine kleur die je op de foto ziet. De groene thee wordt aan het eind van het droogproces opnieuw nat gemaakt en afgedekt, zodat het fermentatieproces kan inzetten. Dit proces duurt een periode van maanden tot enkele jaren. In deze periode ontwikkelt de thee zijn aroma.

Gezondheid:
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van Pu Erh (uitgevoerd op ratten), waarbij er onderscheid gemaakt wordt in ‘rauwe’ (raw/sheng) en ‘rijpe’ (ripe/shou) pu erh. Zo zijn er onderzoeken waarin wordt aangenomen dat pu erh vet-verlagende effecten heeft en het cholestrolgehalte verbeterd (daling van het LDL-cholestrol, terwijl het weinig effect heeft op het HDL-cholestrol). Ook de antioxidatieve werking wordt benoemd. Deze thee zou daarom een positieve werking kunnen hebben om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen*. De rijpe pu erh zou iets meer effect hebben op de behandelde groepen dan de rauwe pu erh.

Let op; Tea to Love is geen wetenschapper. Deze informatie is gebaseerd op bestaand onderzoek (linken hieronder). Daarnaast wordt in de onderzoeken gewerkt met thee-extracten en met ratten. Als je de hoeveelheid thee-extract omrekent naar lichaamsgewicht van personen, dan zou je een hoge hoeveelheid extract moeten binnenkrijgen om ditzelfde effect teweeg te brengen (3 à 4 mg per kg lichaamsgewicht, d.w.z. voor een persoon van 50 kg, 150 à 200 mg thee-extract per dag) . Drink pu erh dus vooral omdat je het lekker vindt, gedurende de dag of bij je maaltijd en neem de voordelen er als positief effect bij.

*Hou Y., Fang W.F., Xu K.L., Ma Z.Z. et al (2009). Pu-erh tea aqueous extracts lower atherosclerotic risk factors in a rat hyperlipidemia model. Experimental Gerontology, Volume 44 (6–7) 434-439.
*Cao Z.H., Gu D.H., Lin Q.Y., Xu Z.Q.,Huang Q.C. et al (2011). Effect of pu-erh tea on body fat and lipid profiles in rats with diet-induced obesity. Phytotherapy Research, 25(2) 234–238.

Allergenen:
Dit product wordt verpakt en bewaard in een ruimte waar ook producten met noten worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.