Lapsang Souchon (zwarte thee)

1,8015,75

Beschrijving

Ingrediënten:
Gerookte zwarte thee uit China.

Smaak en variatie:
Lapsang Souchon is een zwarte thee uit de Chinese provincie Fujian. De thee heeft een lichte rooksmaak, verkregen door de thee te laten drogen bij een houtvuur. Dit is een vuurtje van dennenhout, met een klein aandeel sparrenhout. De smaak kan je intenser maken door de thee langer te laten trekken. Drink hem eens bij de borrel, bijvoorbeeld met brood dat je dipt in gerookte olijfolie. Of drink hem bij een gerecht als gerookte zalm. Ook lekker is een afgekoelde eetlepel Lapsang Souchon door je gin tonic. Helemaal af maak je je cocktail dan met een takje rozemarijn. Zie hiervoor de reel op instagram: @teatolove.

Zetadvies:
12 gram
1 liter zacht water
100 graden
2-4 min

Informatie:
Het rokerige van de Lapsang Souchon wordt door de Chinezen zelf gezien als een defect in de thee. Deze thee wordt dan ook puur voor de export gebruikt. Het verhaal gaat dat er, in een ver verleden, een legereenheid op weg was naar het dorpje Tung Mu in China waar op dat moment thee werd geproduceerd. De werknemers die bezig waren met de productie van thee, vluchtten weg. Ze kwamen de volgende dag terug en wilden de thee snel afmaken. Door onzorgvuldig handelen met vuur, kwam er rook bij de theebladeren terecht, waardoor de rokerige geur en smaak ontstonden. De werknemers wilden de theebladeren weggooien, toen er toevallig een Engelse handelaar voorbij kwam die de thee wel lekker vond. Hij nam de thee mee naar huis, wat het begin was van de ‘gerookte theecultuur’.

Allergenen:
Dit product wordt verpakt en bewaard in een ruimte waar ook producten met noten worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.