Winterwarmte (z)

1,504,95

Wissen

Beschrijving

Ingrediënten:
Zwarte thee, fenegriek, zoethout, kaneel, gerookte zwarte thee (lapsang), gember, kardemom, kruidnagel, cacaodoppen

Smaak en geur:
Weldadige thee-melange met zoetkruidige specerijen. Als je van de rookgeur- en smaak houdt, is dit een lekkere thee. De rooksmaak is goed aanwezig, maar de zoethout zorgt voor een ietwat zoete nasmaak.

Lapsang is een zwarte thee en komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Na oxidatie wordt deze thee in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Dit is een langzaam proces waarbij zich een sterke rooksmaak ontwikkelt.

Zetadvies:
12 gram
1 liter zacht water
80-95 graden
2-5 min

Informatie:
Het rokerige van de Lapsang wordt door de Chinezen zelf gezien als een defect in de thee. Deze thee wordt dan ook puur voor de export gebruikt. Het verhaal gaat dat er, in een ver verleden, een legereenheid op weg was naar het dorpje Tung Mu waar op dat moment thee werd geproduceerd. De werknemers die bezig waren met de productie van thee, vluchtten weg. Ze kwamen de volgende dag terug en wilden de thee snel afmaken. Door onzorgvuldig handelen met vuur, kwam er rook bij de theebladeren terecht, waardoor de rokerige geur en smaak ontstonden. De werknemers wilden de theebladeren weggooien, toen er toevallig een Engelse handelaar voorbij kwam die de thee wel lekker vond. Hij nam de thee mee naar huis, wat het begin was van de ‘gerookte theecultuur’. Let op: deze thee bevat zoethout. Zoethout verhoogt de bloeddruk.